Docenten - bloed
1. Reis bloedcel
Geef een bloedcel een naam (bijvoorbeeld Bertus). Laat de leerlingen de avontuurlijke reis van Bertus beschrijven langs alle relevante onderdelen. De avonturen van Bertus moeten kloppen bij de vorm en functie van onderdelen onderweg. Dit kun je voor een cijfer laten doen. Erg leuk nakijkwerk.
2. Bloedsomloop tape
Tape de bloedsomloop op de grond en laat de leerlingen als rode bloedcellen door de bloedsomloop lopen, terwijl ze benoemen in welk bloedvat ze zijn en/of wat ze daar doen (bijv: longhaarvaten - zuurstof ophalen).
3. Reanimatie
Laat de leerlingen uitzoeken hoe een reanimatie werkt (maak een animatie over reanimatie). En hoe werkt een AED?
4. Gezond vs ongezond hart
Laat de leerlingen een verslag maken waarin ze een gezond hart vergelijken met een hart met afwijkingen.
5. Wol tussen de organen
Een leuke opdracht waarbij de leerlingen met gekleurde bolletjes wol de bloedvaten tussen papieren organen, die op de vloer geplakt zitten, verbinden. Ze blijken het vaak toch niet zo goed te weten als ze zelf denken…
6. Ecg's
Onderzoekend leren! Geef de leerlingen verschillende ecg's en ze uitzoeken wat er precies aan de hand is. [Opdracht ECG]
7. Tekenen
Een hart laten natekenen vanuit een medisch anatomieboek, bijvoorbeeld van Netter. Door te tekenen leren ze ook meteen de juiste anatomie en zelfs de Latijnse benamingen.
8. Rollenspel
De leerlingen worden artsen in opleiding. In groepjes krijgen ze een casus en bereiden ze een klassikale pitch voor waarin ze het probleem uitleggen, de behandeling en eventueel adviezen na behandeling. Onderwerpen die zich hier voor lenen zijn bijvoorbeeld dotteren, een bypass of een pacemaker.
De rollen per team kunnen zijn: chirurg, kinderarts, anesthesist en verpleegkundige. Als opdracht kunnen ze een patiëntenfolder maken voor de ouders om na te lezen.
9. Stethoscopen
Regel enkele stethoscopen en handmatige bloeddrukmeters. Leer de leerlingen bloeddruk meten en laat de leerlingen uitzoeken wat het verschil tussen de systole en diastole is. Dit in combinatie met het sluiten van de kleppen van het hart. Zeer interessant!
Als aanvulling kun je ook nog hartgeluiden laten beluisteren, van normaal tot afwijkend.
Als aanvulling kun je ook nog hartgeluiden laten beluisteren, van normaal tot afwijkend.
10. Bloedgroep stoelendans
Bloedgroep stoelendans. Alle leerlingen trekken een lootje met een bloedgroep. De leerlingen lopen door het lokaal terwijl er muziek op staat. Zodra de muziek stopt worden er tweetallen gevormd met de buurman/ vrouw. Ze bepalen d.m.v. papier, steen, schaar wie de donor is. Op een formulier noteren ze welke twee bloedgroepen en welke antistoffen er zijn. Ook noteren ze of de donatie geslaagd is. Paar rondes doen en klassikaal bevindingen/ wetmatigheden enz nabespreken.