Docenten - regeling
1. Impulsen doorgeven
Laat de leerlingen in een rij en geef ze allemaal een onderdeel. Leerling 1 (of de eerste paar leerlingen) is/ zijn dan een gevoelszenuwcel. Daarna schakelcel/ centraal zenuw stelsel en motorische cel. Je laat ze dan het signaal doorgeven door bijvoorbeeld elkaar in de handen te knijpen of een golf beweging te maken. Hierbij kun je ondertussen vragen stellen wat er precies allemaal gebeurt. Ook kun je de leerlingen op het juiste moment 'impuls' oid laten roepen voor extra plezier.
2. Start van de les
Open dit hoofdstuk met optische illusies om de aandacht te vangen en nieuwsgierigheid te wekken. Aan de hand van plaatjes kun je uitleggen hoe de signalen door het lichaam gaan. Daarna kunnen de leerlingen routes inkleuren met verschillende kleuren op het bord (en waar nodig elkaar laten verbeteren)..
3. Adrenaline
Roep ineens een leerling naar voren en vraag wat hij/ zij ervaart en leg daarna de werking van adrenaline uit.
Docent:
Ik schreeuw daarvoor altijd ineens midden in mijn zin. Dan heb je de hele klas!
Docent:
Ik schreeuw daarvoor altijd ineens midden in mijn zin. Dan heb je de hele klas!
4. Hormoonklieren
Vertel wat hormonen doen en verdeel vervolgens de organen over kleine groepjes. Elk groep moet op het eind van de les in één, maximaal twee minuten pitchen welk hormoon zij maken en wat dat hormoon doet.
5. Werking hormonen
Docent: Ik heb (in 2 vmbo) hormonen uitgelegd en daarna drie kaartjes de klas rond laten gaan. Op elk kaartje stond de naam van één leerling en een korte opdracht (Kim: ga staan en spring 10x in de lucht). De klas kreeg daarna de opdracht om uit te zoeken waarom ik die kaartjes rond liet gaan en wat ik ermee bedoelde. Het was vrij snel duidelijk voor ze dat hormonen grofweg hetzelfde werken, elke cel krijgt het hormoon maar niet elke cel doet er iets mee. Kost 5 minuten, leuke toevoeging tijdens de les.